Cara Masak Sambal
Cara Masak Sambal. 15 buah cabai rawit merah. Kalau tadi resepi nasi lemak daripada ayah, sambal tumis ini pula daripada mama.
Pertama goreng kentang yang telah dipotong dadu hingga kuning keemasan, sisihkan. 1 sendok teh penuh terasi sudah matang; 6 sudu makan cili kisar.
Masak Sambal Sampai Mengeluarkan Minyak.
Gunting cili kering dan buang biji. Campur semua bahan sambal matah kecuali minyak goreng dan jeruk limau. Masak sambal di api kecil supaya airnya menguap, namun teksturnya tidak mengering;
Cara Masak Sambal Tumis Sedap.
Masukkan petai dan teri goreng. Kena bagi cukup rasa semua baru sedap. Tip masak sambal tumis bilis.
Kemudian Masukkan Sotong Dan Perasakan Dgn Garam.
1 buah tomat merah sedang; Tumis cili kisar sampai naik minyak atau pecah minyak (masak cili lama sikit). Bila nasi lemak dah masak, tak sahlah kalau tak ada sambal tumis kan?
Cara Buat Sambal Tumis Nasi Lemak Yang Padu!
Bila masak sambal ikan bilis, tidak perlu masukkan garam kerana bilis sudah mempunyai rasa masin. Haluskan bersama garam dan gula, koreksi rasa sesuai selera. Tuang minyak ke wadah yang sudah berisi campuran sambal.
Tambahkan Air, Masukkan Juga Saus Sambal Dan Tomat.
️ kemudian masukkan gula perang sedikit untuk seimbangkan rasa. Pastikan kandungan air pada sambal seminimal mungkin agar bisa disimpan lebih lama; Tapi kalau sukakan yang memang kering, tak perlu lagi tambah.
Posting Komentar untuk "Cara Masak Sambal"